Onze Geschiedenis

De Zeilschool heeft een ontwikkeling doorgemaakt van kleine zeeverkennerszeilschool naar een nationaal erkende zeilschool waarbij kwaliteit en gezelligheid hoog in het vaandel staan. Groot is de Zeilschool niet te noemen. Wel nog steeds gezellig en ongeremd. En dat zal wel zo blijven, aan de historie kan het niet liggen!

Sinds 1975 geeft Zeilschool De Eendracht les op, en vanaf ons terrein op één van de mooiste stukjes land in het Groene Hart van de Randstad, De Kagerplassen. De Kaag is een unieke locatie, want het heeft de langste watersport geschiedenis van ons land. We varen in snelle open polyester boten met een houten dek, de 16m². Vier weken in het jaar. Maar zo is het niet altijd geweest. Hier kunt u een samenvatting van onze geschiedenis vinden.

Bij de zeeverkennersgroep ‘Van Wassenaer Van Obdam’ in Wassenaar is het allemaal begonnen. De groep, die in de weekenden zeilde op de Kagerplassen nabij Leiden had in 1965 het oog laten vallen op een motortjalk, om die te gaan gebruiken als moederschip voor de verkenners, als thuisbasis op het water. Helaas werd deze tjalk gevonden op een sloop. En wat daarvandaan komt is niet altijd in perfecte staat. Onder de roest en in zeer slechte staat werd zij gekocht.

Onder leiding van schipper Hoogduin werd de Eendracht geheel opgeknapt, opnieuw geschilderd en ingericht. Het schip werd zo ingericht dat er door iedereen aan boord geslapen kon worden. Een heus wachtschip voor een scoutinggroep. Echter het opknappen en onderhoud van zo’n schip kost een aardige duit. Er moest dus geld komen om het opknappen te financieren. De scoutinggroep ging oud papier ophalen en oliebollen bakken. Er werden van allerlei activiteiten georganiseerd om het benodigde geld bijeen te krijgen. In de zomermaanden begonnen de zeeverkenners les te geven aan andere verkenners en geïnteresseerden.

Door al deze inzet lukte het om de aankoop en de revisie van de motortjalk te financieren. De tjalk werd ‘Eendracht’ genoemd, genoemd naar het vlaggenschip van Admiraal Jacob Van Wassenaer Obdam, dat toevalligerwijs de lucht in vloog toen het een kanonschot van de vijand in de kruitkamer ontving.

De weken in de zomer dat er lesgegeven werd aan gegadigden uit de omgeving door de verkenners werden steeds populairder. In 1975 werd besloten om een zeilschool op te zetten vanuit de scoutinggroep, maar die wel zelfstandig zou opereren. In tenten werd er geslapen en er werd lesgegeven in de stalen vletten en schouwen van de verkenners. Er werden koeienpramen gehuurd om te dienen als drijvende steiger om les op te geven zonder elke keer afhankelijk te zijn van vaste steigers. Stichting Zeilschool Eendracht was ontstaan, de eerste ‘echte’ zomerzeilweken werden georganiseerd, het jaar is 1976.

Binnen enkele jaren was de Zeilschool uitgegroeid van twee zeilweken in het jaar naar vier. De faciliteiten die het Boterhuiseiland bood (het thuiseiland van de scouting), waren niet meer toereikend. Er werd uitgekeken naar een nieuwe locatie. Deze werd gevonden aan het Zweiland, bij camping De Horizon. Ook de stalen boten werden vervangen door snelle open boten van zes meter, verlengde BM’s genoemd. Nu zijn dat boten van het type ’16m²′. Een enkele keer zijn er zelfs vijf cursistenweken achter elkaar gedraaid, maar meestal bleef het bij vier weken in het jaar.

Eind jaren tachtig besloot de eigenaar van camping De Horizon dat hij op de plek waar de Zeilschool altijd plaats vond stacaravans ging plaatsen. De Zeilschool moest weer verhuizen. Onze grote botenverhuurder, Meneer Loogman, had nog wel enkele connecties rond de Kagerplassen en wist ons in contact te brengen met boer Verweij. Hij had land aan de andere kant van de Kagerplassen, aan de Ade. Nadat alles beklonken was opende de Zeilschool het volgende jaar haar deuren op de Kaspolder aan de Ade. In 1991 werd daar het derde lustrum van de Zeilschool gevierd. Met in die weken een neptrouwfeest, dat later een generale repetitie bleek.

Daar op het weiland van Verweij begon de zeilschool zoals wij die nu kennen. Het weiland biedt ons alle ruimte voor sport en spel en theorielessen. De locatie aan de Oude Ade verzekert ons van prachtig vaarwater. Er is een nieuwe grote boogtent aangeschaft. Er zijn nieuwe douchefaciliteiten gebouwd en de steigers zijn verbeterd. We hebben de nu de beschikking over een mooie keuken, dankzij de komst van de Nautilus, een omgebouwde SRV-wagen, die nu dienstdoet als keuken en Nautisch klushok. De blikvanger van de zeilschool is echter een veertig meter lange motortjalk, die rustig aan een dijk ligt terwijl er dertig cursisten overheen lopen. Onze oude Eendracht is vervangen voor de modernere en grotere Winthont, die iedere zomer voor ons uit Alphen aan de Rijn wordt overgevaren. De rustieke aanblik van tien zeilboten die liggen te dobberen aan hun landvasten en de gele Zeilschoolvlag die boven alles uittorent maken dit plaatje af.

In een tijd die steeds meer multifunctionele watersportkampen voortbrengt en waar cursisten behoefte hebben aan nationaal erkende diploma’s is de Zeilschool begonnen aan het traject tot erkenning als CWO-Zeilschool. Dit traject hebben we zo goed doorlopen dat wij nu door het CWO gezien worden als de toonaangevende Zeilschool rond de Kagerplassen op het gebied van zeilinstructie. Nu we deel uitmaken van een nationale organisatie is onze traditionele zeilstructuur veranderd. Cursisten die volgens die traditie les kregen zijn nu zelf instructeur en houden de traditie nog steeds in ere, maar wel volgens onze nieuwe doelstellingen. De eerste kinderen van oud-medewerkers kloppen inmiddels aan de deur en genieten nu van de zeillessen die hun ouders vroeger zelf gegeven hebben. Zo is er veel verandert aan Zeilschool de Eendracht. Toch is het kloppende hart hetzelfde gebleven: een groep studenten en jong volwassenen die zich belangeloos inzet voor een prachtige zeilzomer op de Kaag!