Hoe ziet een week eruit?

Wat maakt onze zeilschool zo uniek?

 • Zeilen in een 16m2!
 • Slapen op een oud vrachtschip!
 • CWO-erkende zeillessen.
 • Voor de jeugd van 10-18 jaar.
 • Een ijzersterk vrijwilligersteam.
 • Veel individuele aandacht door kleine groepen:
       –      Beginners (CWO-I)  4 cursisten per boot of minder
       –      Gevorderden (CWO-II)  3 cursisten per boot of minder
       –      Vergevorderden (CWO-III)  3 cursisten per boot of minder
 • Een non-profit zeilschool, dus slechts 389,- per week.
 • En je maakt er je allerbeste vrienden!

Zo ziet een week eruit:

Onze week start op zondag, je zoekt een slaapplekje op ons vrachtschip ‘De Winthont’ en verzamelt op de dijk. Daar zie je ál onze instructeurs kriskas door elkaar varen: je denkt, zó die kunnen wel wat! Ben je klaar voor de mooiste week van de zomer? Je krijgt van ons een zwemvest en jouw instucteur komt je oppikken: de week is van start!

Zondag wordt er gekeken naar  je zeilkennis: hoeveel kun je al? en hoeveel kunnen wij je deze week gaan leren? Misschien heb je al wel eerder gezeild, misschien ook niet: dat maakt allemaal niet uit. Je gaat samen met je instructeur en bootgenootjes voor het hoogst haalbare: (weer) een CWO-diploma!
Als we terugkomen op het land staat er een lekker maal voor ons klaar, gekookt door de ‘inwendige dienst’, vervolgens neemt de ‘nautische dienst’ het stokje over: zij zorgen er wel voor dat je je vermaakt op het land, dat staat vast! Intussen kunnen de instructeurs bezig met de scheepsraad om de plannen voor de volgende dag te maken.

De dagen daarna lijken wel wat op elkaar maar zijn absoluut niet allemaal hetzelfde! We doen een dagtocht, wedstrijden, gaan ‘s nachts het water op met de pramen of we vragen of de Winthont ons een stuk wil rondvaren. Maar er is wel een min of meer vaste dagindeling:

We staan elke dag om 8 uur op, je mag dan even zwemmen als je wilt, maar je kunt ook nog lekker een half uurtje langer blijven liggen. We ontbijten om 9 uur, zodat we met een volle maag om 10 uur af kunnen varen. De Hoofdinstructeur staat op de dijk en ziet erop toe dat wij allemaal op tijd op het water zijn. (Deze HI’s zien er soms wat angstaanjagend uit, maar wees niet bang: ze zijn stiekem heel lief!). Je instructeur heeft een lesplanning geschreven en weet precíés wat we gaan doen en waar we naartoe varen. We houden één keer pauze op de praam om even stoom af te blazen en leggen om 1 uur weer aan bij het weiland voor de lunch. Hopen dat er knakworsten of broodjes gezond op het menu staan, of misschien wel een lekkere kop soep bij koud weer.

‘s Middags varen we af om 3 uur, het liefst natuurlijke voor de wind over de ringvaart zo snel mogelijk naar de kever waar we op de pramen onze ADWA´s (aandewindse aanleg) kunnen oefenen. De zon zakt wat lager en de Kagerplassen zijn dan prachtig. Moe maar voldaan leggen we om uiterlijk 6 uur aan en beginnen we aan het avondprogramma.

De dagplanning van de hoog-niveau boten ziet er soms wat anders uit.  Deze boten vertrekken ‘s ochtends vaak wat eerder en leggen soms pas aan als de lunch al op tafel staat, of er wordt op de praam geluncht zodat ze alle zeiltijd kunnen benutten. Als het weer en het programma (en de energie van de cursisten) het toelaat kan er ‘s avonds nog extra gezeild worden. Dit alles om aan het einde van de week dat felbegeerde CWO3, Beginnend Gevorderde of Gevorderde certificaat in ontvangst te nemen.

In de avonden is er ruimte voor ontspanning, maar wel pas als de theorielessen geweest zijn. Onze ´nautische dienst´ is de hele dag op het land bezig om de gaafste spellen en activiteiten te bedenken. Alles in thema en met als een van de hoogtepunten natuurlijk de stormbaan! Als we eenmaal uitgesport en -spelt zijn en onze kop thee ophebben duiken we ons bed weer in. De meest bijzondere van alle avonden is toch wel de bonte avond, die elke week op vrijdag plaatsvindt en wordt afgesloten met een disco met échte DJ’s!

Na deze leerzame week is het tijd voor de examens. Op zaterdagochtend wordt er examen gevaren. Maar wees nog maar niet zenuwachtig want dit geldt niet voor elk niveau. Je kunt je CWO1 en CWO2 diploma halen op basis van een ‘weekbeoordeling’, dan heb je de zaterdagochtend alle tijd om de laatste puntjes op de I te zetten of om gekke toeren uit te halen met je instructeur: heb jij bijvoorbeeld al eens achteruit gezeild? Alleen de CWO3 en hogere niveau’s varen het examen, wat wordt afgenomen door een instructeur die je waarschijnlijk nog niet kent. Dat is fijn: want zo weet je zeker dat hij objectief is!

Helaas komt aan al het moois ook een einde:  de diploma-uitreiking op zaterdagmiddag met al onze ouders erbij is een prachtige afsluiting van een topweek bij Zeilschool Eendracht.

p.s. ben jij al een keer cursist geweest en kun jij nóg beter vertellen hoe een zeilweek eruit ziet en wat er zo leuk aan is? Mail dan even naar zeilen@zeilschool-eendracht.nl of stuur ons een berichtje op facebook.